De opleiding Professioneel Tekstschrijven is een zoetzuur feestje

Vrijdag 17 juni haalde ik mijn certificaat van de Post-Hbo opleiding Professioneel Tekstschrijven. Deze opleiding scheidt de amateurschrijvers van de professionals en maakte van mij een tekstschrijver. Ook iets voor jou?

 

Professionaliteit

Je krijgt les van professionals. Bijvoorbeeld van journalist Freerk Teunissen, trainer Toine ‘Pindarots’ Kamphuis en Mirjam Janssen. Hun werkgevers? Het AD, NRC en het Historisch Dagblad. Minstens zo belangrijk als foutloos schrijven is het weglaten van modale werkwoorden, tangconstructies en versteende uitdrukkingen. Onbekend voor jou? Het team legt het je graag uit. En als het moet nog een keer, en nog een keer en nog een keer…

 

Ondernemerschap

De opleiding combineert het verbeteren van jouw schrijfstijl met lessen in ondernemerschap. Je krijgt onder andere les van oud-Tekstnet voorzitter Marése Peters en marketingspecialist Irene Grotendorst. Welke niche kies jij als schrijver? Hoe kom je aan opdrachten? Hoe voer je een acquisitie gesprek? Allemaal thema’s die worden besproken en geoefend zodat jij dadelijk zonder stotteren, schaamte of gene je uurtarief noemt. Gratis schrijven? Dat is na deze opleiding verleden tijd.

 

Stage

De HU snapt dat een tekstschrijver zonder netwerk geen opdrachten binnensleept, dus sturen ze je op stage. Waar je stageloopt, welke opdracht je doet en wanneer, dat bepaal je zelf. Studenten uit mijn lichting liepen bijvoorbeeld stage bij De Groene Amsterdammer, Unit 2 en de Hartstichting. Voor mijn stageopdracht schreef ik mee aan dit online magazine. Mijn eerste quote haalde ik bij de voorzitter van de MBO Raad. Niet slecht toch voor een broekie?

 

Feedback

Je krijgt wekelijks feedback op je teksten. Is dat leuk? Nee, niet altijd. Schrik je van de rode strepen in je scherm? Ja. Maar zeg eens eerlijk: verbetert louter applaus jouw schrijfkunsten? Ook niet. Dus kom maar op met dat glas azijn. Opdrinken, wegspoelen en opnieuw beginnen. De opleiding eindigt met een beoordeling van ingezonden teksten door een vak-zury. Als mayonaise op mijn frietje mag ik mijzelf één jaar lang winnaar noemen van de lichting Professioneel Tekstschrijven 2021-2022. De winnende tekst lees je hier.

 

Meer weten?

Graag vertel ik je meer over de opleiding. Klik hier voor contact.