Een pleister voor je energierekening

door | jun 17, 2022 | Blog | 4 reacties

Home » Blog » Een pleister voor je energierekening

Met deze tekst sloot ik de Opleiding Professioneel Tekstschrijven winnend af.

De 200 euro energietegemoetkoming voor Leidse minima is een slecht idee. In een maatschappij die beschermt met vaccinaties, brandalarmen en autogordels behoeden wij minima niet voor financiële rampen. Zij betalen de scherven, maar waar blijft het onbreekbaar servies?

 

De Rijksoverheid compenseert dit jaar alle huishoudens door de energiebelasting te verlagen. Per huishouden levert dit een besparing van 400 euro op. Leidenaren met een minimuminkomen, in totaal 7.500 huishoudens, krijgen daarnaast nog een energietegemoetkoming van 200 euro. ‘U hoeft niets te doen. U krijgt het bedrag vanzelf op uw rekening gestort. U ontvangt hierover een brief,’ staat op de website van de gemeente Leiden te lezen. Dat lijkt een fraai gebaar.

 

Erik is innemend, vriendelijk, goedlachs, én verstandelijk beperkt. Energieverkopers, goede doelen, ‘vrienden’, iedereen kan altijd bij Erik terecht. Na een paasvakantie staat Erik, zoals elke dinsdag, aan mijn hulpverlenersbureau: ‘Patty, ik snap het niet. Er bleef maar geld uit de pin komen! Ik heb lekker roti kip gegeten. Wat vind je van mijn nieuwe schoenen?’ We bekijken samen zijn bankrekening: “Erik, je hebt je leefgeld vorige week donderdag al gekregen, op Goede Vrijdag en tweede paasdag waren de banken namelijk dicht.” Erik schrikt: ‘Is mijn geld op? Hoe moet ik nu eten?’

 

De energietegemoetkoming gaat op aan alles behalve de energierekening. Een mening die bewindvoerder Martine Vinkestijn met mij deelt: ‘Het geld gaat op aan de kinderen, kleding voor zichzelf en in sommige gevallen drugs of alcohol. Vooruitkijken, plannen of oplossingen zoeken, dat kunnen mensen met geldzorgen niet.’

 

Geld storten, maar niet de oorzaak van de hoge energierekening wegnemen is zinloos. Mensen met een laag inkomen wonen vaker in huurwoningen waar isolatie en dubbele beglazing ontbreekt, hierdoor is de energierekening hoger. Voor Leidse minima is een energiepakket beschikbaar bestaande uit tochtstrips, ledlampen en radiatorfolie. Waarom pleisters plakken op hechtwonden? Een kortetermijnoplossing, als een verhuurder geen isolatiemaatregelen neemt, is er niet.

 

Wat helpt wel? Vinkestijn: ‘De overheid moet allereerst deze burgers tegen zichzelf beschermen. Laat mensen met een minimuminkomen Bijzondere bijstand aanvragen voor de jaarrekening. De gemeente Leiden moet dat geld direct overmaken naar de energiemaatschappij. De tweede stap is contact zoeken met de huurcommissie. Als zij de verhuurder niet dwingen tot isolatie is er de Huurbond. Met succes hebben zij, via juridische procedures, verhuurders gedwongen daken en muren te isoleren en glas te vervangen. De kosten van het lidmaatschap van de Huurbond, 38,50 per jaar, worden vergoed via de Bijzondere bijstand.’

 

Julius Terpstra, als wethouder bouwen, wonen en welzijn adviseer ik u de tegemoetkoming, in totaal anderhalve ton, te schenken aan verhuurders. Verplicht hen tot het isoleren van ramen, gevels en daken. We kunnen volgend jaar concluderen dat de schulden van de Leidse minima hoger zijn geworden óf we vieren het feit dat tientallen Leidse woningen geïsoleerd zijn. Waar kiest u voor?

 

 De Zurybeoordeling;

Deze tekst begint met een goede kop die de lading dekt en beeldspraak bevat. Het bevat een fraaie spanningsboog, zet aan tot nadenken en doet een persoonlijk appèl aan de wethouder.

4 Reacties

  1. Wat een zinderende tekst Patty. Heel begrijpelijk, duidelijk en het geeft zeker stof tot nadenken. Ik mag zeker hopen dat het niet alleen hier gelezen wordt maar dat alle gemeenten in Nederland hier hun voordeel mee doen. Zo ook dat het mag leiden tot kamervragen, want die zijn in deze tijd zeker op hun plaats.
    Maar genoeg over de inhoud, van harte gefeliciteerd Patty. Ik heb vaker teksten van je mogen lezen en zelfs mogen gebruiken. Deze winnende tekst bewijst maar dat het schrijven vloeiend je pen uitstroomt.

    Antwoord
    • Dankjewel Helene. Laat weten als ik nog iets voor je kan doen.

      Antwoord
  2. Hoi, ik kwam je stuk, al scrollend door LinkedIn, tegen.
    Ik ben namelijk geinteresseerd in tekstschrijven omdat ik een carriere switch overweeg:-)
    Laat ik eerlijk zijn, wat een saai onderwerp. Althans dat dacht ik een fractie van een seconde toen ik begon met lezen.
    Daarna begon je over Erik en vervolgens zette je heel logisch en beeldend uiteen waarom die tegemoetkoming nergens op slaat. Tenminste, hoe die nu besteedt wordt. Aan het einde van het stuk was ik mede-verontwaardigd!
    Mooi hoor en knap. Bedankt voor het bewust maken en de inspiratie. Heel waardevol.
    Gefeliciteerd met je prijs!

    Antwoord
    • Dankjewel Saskia voor je mooie reactie. Verontwaardiging, verbazing, verwondering…het is nodig om dingen in gang te zetten. Als ik je kan helpen met je carriere switch hoor ik het graag.

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *