Dag lief vriendje

door | aug 10, 2021 | Blog | 1 reactie

Home » Blog » Dag lief vriendje

Dag lief vriendje

 

Ineens is het stil in huis. Als ik de trap afkom is er geen getetter, gepiep en gefladder meer. Ons allerliefste vriendje is er niet meer.

Het is woensdag als er visite langskomt: ‘Wat is Jopie stil, dat is niks voor hem’. Het is mij inderdaad ook al opgevallen dat er vanuit het hoekje naast de keuken weinig geluid komt. Toch maar even de dierenarts bellen. Deze heeft geen plek maar in Den Haag is er een waar we over een uur terecht kunnen. In de auto ratelt onze prinses aan één stuk door maar Jopie horen we niet. “Dit is niet goed” zeg ik.

Met een antibioticakuur en de diagnose: ‘Het weer is zo wisselvallig, we zien veel papegaaien met luchtweginfecties’, staan we een uur later weer buiten. Door de avondspits rijden we langzaam naar huis. ‘Gaat Jopie dood?’ vraagt de Prinses. “Nee, dat denk ik niet. Jopie is wel heel ziek. We moeten ‘m medicijnen geven van de dokter”.

In de dagen die volgen geven we twee keer per dag druppels. Het wordt steeds lastiger om Jopie uit zijn hok te krijgen. “Hij wordt sterker” zeg ik. Langzaamaan komt het spelen en het gekwetter terug.

Tot zondagochtend. Ik loop de trap af en roep. Ik hoor niets. Ik loop de kamer in: “Jopie kusje” zeg ik. Weer niets. Voorzichtig til ik het doek van de kooi een klein stukje omhoog. Ik zie de oranje staartveren op de grond. Ik durf niet verder te kijken. Ik ren de kamer uit. Ik gil onderaan de trap: “Schat! Jopie! Jopie!”

De prinses en ik huilen hard terwijl mijn lief Jopie uit de kooi haalt. Wat is er gebeurd? Wat hebben we gemist? Hebben we iets fout gedaan? We zullen ’t nooit weten. Gewikkeld in een handdoek nemen we later die middag definitief afscheid. Jopie krijgt een mooi plekje in de tuin.

‘Jopie is in de hemel bij Toffie en Jolijn. Daar is ‘ie niet alleen’ zegt de prinses. “Dat is waar lieverd. Maar liever had ik ze allebei nog hier. Dichtbij ons’.

1 Reactie

  1. Ik snap je grote verdriet over nogmaals een verlies. Reminiscentie is een mooi woord, dat plots weer een persoonlijke inhoud krijgt.
    Deja-vu, Amerikanen zeggen deejeevous, je zult er vaker mee te maken krijgen. Wees blij : je hebt gevoel!!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *