Geraakt door Corona: Gerard Sanderink – Trainer

door | dec 24, 2020 | Blog | 0 Reacties

Home » Blog » Geraakt door Corona: Gerard Sanderink – Trainer

Corona raakt ons allemaal. Toch worden we niet allemaal even hard getroffen. Het is vervelend als je niet op vakantie of naar zwemles kunt, het is veel erger als de zorg die je nodig hebt wordt uitgesteld of als inkomen meer hebt. In een wekelijkse blog stel ik mensen aan je voor die keihard worden getroffen door deze crisis. Je ziet ze niet in de talkshows en nieuwsberichten. Hoe meer wij afstand houden en thuisblijven hoe sneller deze mensen hun leven weer kunnen oppakken. Elke week een reminder als een stok achter de deur om deze lockdown vol te houden. 

Deel 8: Gerard Sanderink – trainer

`Ik heb de afgelopen vijfentwintig jaar goede dingen verteld aan mijn cursisten´

‘Op zondagavond 8 maart krijg ik een telefoontje van een opdrachtgever. Ik zou vanaf maandag een reeks trainingen bijwonen als trainingsacteur. Hij zegt: “De training gaat morgen niet door. Hou er rekening mee dat de rest van de trainingen ook wordt gecanceld”. Dinsdag 10 maart is er een persconferentie, woensdag 11 maart is mijn agenda leeg.

In juni mag er wat meer en heb ik nog een paar dingen te doen. Trainingen die doorgeschoven waren bijvoorbeeld. Dat zijn niet meer dan dagdelen. Ik krijg flashbacks van vijfentwintig jaar geleden toen ik net begon. Toen was ik enorm blij met drie dagdelen in een week. Dat heeft zich in de loop der tijd uitgebouwd tot drie hele dagen werken in de week. Dat is ook wel mijn maximum.

Ik ben trainer en trainingsacteur. Ik geef trainingen gericht op communicatie en gedrag. Denk hierbij aan feedback geven en het voeren van gesprekken. De laatste jaren ben ik mijzelf meer gaan richten op veiligheid en het ontwikkelen van een veiligheidscultuur binnen teams. Ik heb gewoon fantastisch werk. Ik werk negen maanden. In de zomermaanden en de Kerstperiode ben ik vrij. Wie heeft er nou zoveel vakantie? Dit werk blijkt nu kwetsbaar omdat mensen niet in groepen samen mogen komen en je deze trainingen niet online kunt doen. Het gaat juist om de interactie tussen mensen. Eén op één kun je veel trainen via een scherm maar met een groep van zestien? Dat lukt mij niet.

Ineens komt er geen geld meer binnen. Dan moet je wat. Tegelijkertijd wil ik ook graag iets dóen, iets bijdragen in deze crisis. Ik ga niet thuis zitten duimendraaien. Via het uitzendbureau heb ik mijzelf aangemeld als Bron- en Contactonderzoeker (BCO) voor de GGD. Ik bel mensen die positief getest zijn op Corona. Ik vertel hen wat ze moeten doen om verdere besmetting te voorkomen en vraag wie gewaarschuwd moet worden omdat er nauw contact is geweest. Alle tips die ik de in de loop der tijd heb gedeeld met cursisten breng ik nu zelf in de praktijk. Ik moet zeggen ik heb de afgelopen vijfentwintig jaar de goede dingen verteld! Nooit gedacht dat ik na zoveel jaar als zelfstandige weer een baan zou hebben. Ik heb aan vrijheid ingeleverd maar het werk geeft voldoening. De collega’s, veelal studenten en vijftigplussers, zijn leuk. De meerderheid is, net zoals ik, tijdelijk ‘geparkeerd’ door Corona. Dat schept een band.

De mensen die ik aan de lijn krijg reageren geschrokken of gelaten. Ik probeer een connectie te maken, ook al kunnen we elkaar niet zien. Wat hoor ik op de achtergrond? Is er sprake van paniek of boosheid? Ik heb ook lol hoor. Vandaag nog een stel gesproken. De vrouw heeft Corona, haar vriend niet. Hij kan bij haar blijven om voor haar te zorgen terwijl zij geïsoleerd van hem is of hij gaat in zijn eigen huis in quarantaine. Daar moet hij ook alles zelf doen maar heeft hij een heel huis voor zich alleen. ‘Tja, daar moeten jullie samen over soebatten’ zeg ik dan. Je hoort dan gelach aan de andere kant. Anderzijds krijg ik ook mensen aan de lijn die veel zorgen hebben. Omdat een familielid op de IC ligt bijvoorbeeld. Weet je, Corona maakt geen onderscheid, het springt naar iedereen over. Daardoor zijn de mensen die ik spreek en hun klachten heel erg divers.

Als Corona de wereld uit is wil ik mijn familie weer zien. Ik kom uit een groot gezin. We hebben een goede band. We hebben het over niets bijzonders als we elkaar zien toch mis ik het echt. We wonen ver uit elkaar en lopen de deur niet bij elkaar plat maar ik heb zo’n zin hen allemaal weer te zien. Gewoon lekker bij elkaar, heerlijk’.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *