Opvoeden in spruitjeslucht?

door | jun 13, 2022 | Blog | 2 reacties

Home » Blog » Opvoeden in spruitjeslucht?

PvdA-lid Julie d’Hondt kreeg in november 2019 heel Nederland over zich heen toen ze stelde dat de verhaaltjes van Jip&Janneke rolbevestigend, saai en verdwijnen moesten uit de bibliotheken. Ik denk aan haar terwijl ik het kinderboek ‘Bokkesprongen’, uitgegeven in 1956, dichtklap. Voeden wij de Prinses op in spruitjeslucht?

 

Saskia en Jeroen

‘Saskia en Jeroen leven in een gewone wereld met heel gewone mensen en dingen om zich heen’, recenseert het Leidsch dagblad in 1955 de eerste drie Saskia en Jeroen- boekjes. Dat is precies de reden waarom onze kleuter ademloos naar de verhaaltjes luistert. Het zijn kinderen zoals zij die een verjaardag spannend vinden, de weg kwijtraken of zich vervelen. Geen fantasiefiguren zoals Borre en alle vosjes, olifanten en konijnen uit de pleegzorgverhaaltjes waarin zij zichzelf, als pleegkindje, zou moeten herkennen.

 

Kinderen voor kinderen

De zin: ‘Dit is de laatste keer dat ik het zeg, als je niet opruimt gooi ik morgen eigenhandig alles weg’, zing ik terwijl ik de Prinses aanspoor op te ruimen. Het liedje komt uit deel zeven van Kinderen voor Kinderen, uitgebracht in 1986. Als je de openingstune overslaat (‘Een kind onder de evenaar wordt later vaak een bedelaar’ kan anno 2022 écht niet meer) vind je een schat aan liedjes met tijdloze thema’s zoals kermisbezoek, uitslapen en op vakantie gaan. ‘Patty, die mama gaat ook naar school, net als jij’ zegt onze kleuter na het bekijken van Moedermavo, terwijl Fitlala (2018) haar nerveus op en neer doet springen en mijn tenen krom trekt. ‘Yes daarom, parompompom!

 

Leven in een vacuüm

Vera Haket onderzocht rolpatronen in kinderboeken: ‘Boeken en andere media zijn geen voorwaarde voor verandering: veel veranderingen hebben plaatsgevonden ondanks de dominantie van traditionele rolpatronen in de media.’ Het Nederlands Jeugd Instituut (NJI) deed onderzoek naar het welbevinden van ouders: ‘Omdat gezinnen nooit in een vacuüm leven is er nooit één oorzaak aan te wijzen voor bijvoorbeeld ontwikkelingsachterstanden en denkbeelden van kinderen. Schillen zoals kinderopvang, media en school beïnvloeden de ontwikkeling ook.’ Phoe! Er is dus nog hoop.

Samenvattend; als school en BSO de Prinses moderne boeken, tv-programma’s en muziek voorschotelen kan ik met een gerust hart eighties-kinderen voor kinderen draaien en Saskia en Jeroen voorlezen. Iemand tips hoe uit te leggen wat een draaitelefoon is?

2 Reacties

  1. Idd pak lekker de boekjes die jou als ouder aanspreken. Die komen bv. bij voorlezen veel
    enthousiaster over. En je kunt naar aanleiding daarvan praten over toen en nu..

    Antwoord
    • Eens Gerry! Het gekke is dat ze zelf vragen stelt over de verhaaltjes. Waarom de mama van Saskia en Jeroen niet werkt bijvoorbeeld.

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *