Cursus hechtingszwemmen voor pleegouders

door | jul 11, 2023 | Blog | 4 reacties

Home » Blog » Cursus hechtingszwemmen voor pleegouders

‘Mevrouw? Daar hangen zwemkurken. Dan blijft ze beter drijven. Ziet u dat ze veel moeite moet doen om boven water te blijven?’ Ik geef de dame mijn ‘goede tip, doe ik niks mee’ glimlach en zwem ver bij haar vandaan. Wat denkt ze wel? Wij zijn hier aan het hechten. Vandaag bied ik jullie aan: de cursus hechtingszwemmen voor pleegouders.

 

Stap 1: ritsel zwembandjes
Vergeet de puddle jumpers, zwemvesten en zwemkurken. Oldskool zwembandjes is alles wat je nodig hebt. Kleine kinderen in zwembaden lijken tegenwoordig op astronauten. Nauwelijks nog in staat te bewegen door de enorme luchtkussens op de borst en armen. Kinnetjes die amper het water raken. Ik wist niet wat ik zag die eerste zondagochtend in het zwembad. Voor die airbags moet je bovendien naar een speciaalzaak terwijl zwembandjes op iedere straathoek en in ieder zwembad -ik vergeet die krengen áltijd- te koop zijn.

 

Stap 2: kies een rustig moment en hou het kort
Kies een rustig moment en hou het zwemmen, die eerste keer, kort. Is jouw pleegkind bang voor water? Overschat het zichzelf? Is het kind überhaupt al eens in een zwembad geweest? Als pleegouder is dit meestal onbekend voor je. Ik beeldde mij die eerste keer in dat ik met een pasgeborene ging zwemmen, ook al was de Prinses* toen al een peuter. In het zwembad benoemde ik alles: ‘Daar, bij de kassa gaan we betalen. Dit is een kleedhokje. Jouw kleding gaat in de tas. Nu gaan we douchen.’ Dat gaf duidelijkheid. Eenmaal binnen begonnen we in het babybadje. Ik zei: ‘Ik durf nog niet in het diepe! Daar zag ik dat ze watervrij was. Toen durfde ik het aan in een dieper bad. Die eerste keer zwommen we een klein uurtje. Dat onbekende bad en die gekke pleegmoeder, dat was al spannend genoeg.

 

Stap 3: zwem als aapjes
Dankzij de zwembandjes lag onze Prinses* inderdaad dieper in het water dan de astronauten om haar heen. Ze raakte vermoeid. Ze stopte met wegzwemmen en klampte zich steeds vaker aan mij vast. “Ik ben jouw aapje!” zei ze steeds. En dat was precies de bedoeling. De Prinses* moest erop vertrouwen dat ik haar vasthield en bij haar bleef. Dat vertrouwen in het zwembad werkte door. Zo pakte ze ineens mijn hand vast tijdens het oversteken. En waar ze voorheen gevaarlijk bovenop stoelen klom vroeg ze mij ineens dingen voor haar te pakken.

 

Hechtingszwemmen. Ik wist niet dat het bestond. Jij wel?

 

Hoe groeide de hechting tussen jou en je pleegkind? Laat het weten in een comment of een persoonlijk berichtje.

 

4 Reacties

 1. Hoi Patty, ik wist niet dat dit bestond “hechtingszwemmen “, dat had ik ook moeten weten met mijn stiefkinderen .Dan had ik het elke week met ze gedaan.

  Antwoord
  • Je moet het maar net weten Mariline. Bij ons ging ´t in eerste instantie onbewust. Hoop dat het hechten alsnog gelukt is?

   Antwoord
 2. Weer een mooi verhaal en een slimme aanpak!

  Antwoord
  • Dankjewel Gerry!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *