Een pleegkind krijgen in december: gewoon feestvieren of plannen aanpassen?

door | nov 27, 2023 | Blog | 0 Reacties

Home » Blog » Een pleegkind krijgen in december: gewoon feestvieren of plannen aanpassen?

‘Een uithuisplaatsing is geen feest. Laat slingers, traktaties en cadeaus achterwege.’
‘Wacht een paar weken voordat je het kind introduceert bij familie’
‘Neem het kind snel mee in jouw dagelijkse routine’

Onze Prinses* kwam vlak voor de kerstdagen bij ons. Hierdoor konden wij precies niks met bovengenoemde tips van onze pleegzorgtrainer. Feestdagen, zoals Kerst, zijn piekbelasters in de (jeugd)hulpverlening. Meer incidenten, scheidingen en uithuisplaatsingen komen voor. Wat doe je als je rondom feestdagen een pleegkind krijgt? Gewoon feestvieren of pas je jouw plannen aan? In dit blog neem ik je mee in onze overwegingen van toen. Een blog voor iedereen die open staat voor (bij)plaatsing in deze ‘feestmaand.’

‘Wat doen we met de kerstboom?’

Ons heel bewust dat een uithuisplaatsing geen feest is lieten we toch onze kerstboom staan. Het leek ons gek om Prinses* welkom te heten in een steriel huis, omringd door huizen en tuinen die wél versierd waren. Onze cadeaus, die al onder de boom lagen, vulden we aan met pakjes voor haar. De cadeaus van haar ouders, verstopt in haar rugzak, kwamen daar ook bij. Wat ze leuk vond, dat wisten we niet, maar onze gok -roze en glitter- viel in de smaak.

 

‘Wat doen we met onze families?’

Kerst is voor ons een familiefeest. Hoe konden we toch onze families zien zonder Prinses* te overvragen met allemaal nieuwe gezichten? Het luxe restaurantdiner met Paul’s familie viel af. Te druk en te laat voor een peuter. Mijn familie -negen in totaal- daarentegen hijst zich in onesies, kijkt tv en wandelt een rondje met de honden. We eten stamppot of friet. Was dat teveel voor de Prinses*? We kwamen tot een compromis: wel langskomen en eten, maar niet, zoals altijd, blijven slapen. Dit werkte heel goed. De kleine meid vond de drukte en het lekkere eten geweldig.

 

‘Routine? Welk routine?’

Hoe neem je een kind mee in je dagelijkse bezigheden als alles vanwege de feestdagen gesloten is? Ik appte vriendinnen en vroeg naar hun routines. Al snel kwam ik tot een strak schema: opstaan om 7 uur, iedere 3 uur eten en om 19.00 uur naar bed. Dat hebben we alle dagen, ook tijdens kerst en nieuwjaar, gedaan. Zo schakelde Prinses* eenvoudig over toen ze na twee weken naar het kinderdagverblijf moest omdat wij weer gingen werken.

 

‘Mag het kind zelf kiezen?’

Onze trainer deelde nog één laatste tip, deze is mij altijd bijgebleven: ‘Kerst triggert trauma’s en gemis. Is het een feest als je niet bij familie mag zijn? Dwing jouw (pleeg)kind daarom nooit om gezellig aan tafel te komen, laat het zelf kiezen.’ Ook deel ik graag deze pleegzorg-kerstcommercial met jullie. Ik vind ‘m prachtig.

 

Tot slot: lieve lezers van dit blog, ik wens jullie fijne dagen en een heel mooi, gezond en liefdevol 2024. Reacties lees ik graag. Hieronder of via het contactformulier.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *