Genieten kost geld

door | okt 10, 2022 | Blog | 0 Reacties

Home » Blog » Genieten kost geld

Let op! Genieten kost geld. Drie oktober -Leidens nationale feestdag- zit er weer op. Net zo traditioneel als de optocht en de hutspot is het gezeik achteraf. De kermis te duur, een optocht vol gaten en burgemeester Lenferink verpest met al zijn regels het enige uitje van de hardwerkende Leidenaar. ‘Ik ga volgend jaar wel naar de Efteling, dat is goedkoper’ roept menig Leidse Glibber. Maar klopt dat wel? Is een dagje pretpark voordeliger?

Hieronder een vergelijking tussen één dagje dorpskermis in Sassenheim, Leids ontzet en de Efteling. Een dagje uit met een kleuter, twee senioren en een volwassene.

 

Conclusie? Leids Ontzet biedt het meeste waar voor je geld. De attracties zijn nauwelijks duurder dan in Sassenheim, er zijn meer gratis activiteiten en in het programma zitten twee maaltijden.

Gratis extra´s

De wekenlange voorpret en de herinneringen achteraf zijn bovendien nog eens gratis extra´s. We zongen afgelopen zomer al dagenlang het onofficiële volkslied en ik appte uren met mijn Limburgse zwager voor het perfecte stoofvleesrecept. Mijn ouders, échte Sassenheimers, namen ons mee naar ‘hun’ kermis. Mijn vader en onze kleuter draaiden rond in een suikerspin-roze theekop terwijl ‘Kleine jongen’ van Andre Hazes uit de speakers klonk. Een tranentrekkende scène, zelfs voor GTST te cliché.

Grootouder-herinneringen

Onze drie oktober eindigde op de Breestraat waar we de optocht bekeken. Het was een feestje. Onze kleuter keek zittend op schoot bij oma of opa haar ogen uit. Een vuurspuwer spuugde een metershoge vlam onze kant op, haar schooljuf liep langs en ze kreeg een zak zuurstokken cadeau. De burgemeester in zijn koets stopte voor onze neus. Mijn moeder riep: ‘We gaan hem een hand geven’, pakte onze kleuter en schudde prompt de hand van de verkeerde man. Onbetaalbare grootouder-herinneringen die ik zelf niet heb. Mijn beider oma’s en opa van vaders kant werden slechts 64 en 65 jaar oud. Zij overleden een decennium voor mijn geboorte. Opa van moeders kant werd weliswaar 72, maar sleet de laatste tien jaar van zijn leven binnenshuis, geketend aan een zuurstoffles.

Er komt een tijd dat de gezondheid van mijn ouders een kermisbezoek onmogelijk maakt. En wil onze kleuter over pakweg tien jaar nog met haar familie naar de kermis? Ik denk het niet.

Genieten kost geld, maar alles gaat voorbij. Tot die tijd? Genieten we ervan.

Ik lees graag jouw grootouder-herinneringen. Delen kan hier.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *