Geraakt door Corona deel 11: Willem Heemskerk – voorzitter Bloemencorso Bollenstreek

door | jan 28, 2021 | Blog | 0 Reacties

Home » Blog » Geraakt door Corona deel 11: Willem Heemskerk – voorzitter Bloemencorso Bollenstreek

Corona raakt ons allemaal. Toch worden we niet allemaal even hard getroffen. Het is vervelend als je niet op vakantie of naar zwemles kunt, het is veel erger als de zorg die je nodig hebt wordt uitgesteld of als inkomen meer hebt. In een wekelijkse blog stel ik mensen aan je voor die keihard worden getroffen door deze crisis. Je ziet ze niet in de talkshows en nieuwsberichten. Hoe meer wij afstand houden en thuisblijven hoe sneller deze mensen hun leven weer kunnen oppakken. Elke week een reminder als een stok achter de deur om deze lockdown vol te houden. 

Deel 11: Willem Heemskerk – voorzitter Bloemencorso Bollenstreek

`Volgend jaar gaan we knallen!´

18 maart 2020. Alle veertien praalwagens van het Bloemencorso staan klaar om in de bloemen gestoken te worden. Het bestuur neemt het moeilijke besluit om ‘het grootste lentefeest van het jaar’ af te gelasten. Voorzitter Willem Heemskerk zegt in een videoboodschap dat het corso in 2021 mooier dan ooit terug zal komen. Het is nu januari 2021. Ook dit jaar zal er door de Bollenstreek geen corso rijden. ‘Het is de enige juiste beslissing die we kunnen nemen’ aldus Willem Heemskerk, voorzitter van het Bloemencorso.

‘Het besluit om het corso af te lassen komt voor een buitenstaander misschien wat vroeg. We hebben nog dertien weken. Maar als je bedenkt dat bedrijven, busmaatschappijen en leveranciers hun planning op ons afstemmen en kosten maken komt het besluit eigenlijk vrij laat. We hebben als bestuur een inventarisatie gedaan bij onze participanten en gevraagd: “Wanneer ga je echt kosten maken?” Die datum ligt rond 1 februari. Dan kun je als organisatie het besluit niet langer uitstellen.

De beslissing om niet te gaan rijden hebben we donderdagavond 21 januari jongstleden naar buiten gebracht. Vrijdagochtend hadden we al tienduizend reacties binnen. We doen er in Nederland bescheiden over maar het Bloemencorso is het allergrootste eendaagse evenement van Nederland. Vijftienhonderd vrijwilligers zijn drie dagen lang in touw om een prachtig feest neer te zetten. Er komen jaarlijks een miljoen bezoekers op af, het wordt in vierentwintig landen op TV uitgezonden.

Archieffoto Bloemencorso-Bollenstreek

De impact van het afzeggen is groot. Het corso is het eerste feest van het jaar. Het is het enige corso wat je kunt zien én ruiken. Als de praalwagens voorbij rijden en je ruikt de Narcissen en de Hyacinten dan weet je dat de lente eraan komt. Dat moeten we allemaal missen dit jaar. Overal waar ik kom word ik aangesproken. Mensen zeggen: “Volgend jaar gaan we knallen!” Daar geloof ik in. In maart 2022 zal iedereen gevaccineerd zijn en zal het mogelijk zijn om weer evenementen te bezoeken. Of er veel buitenlandse gasten zijn durf ik niet te voorspellen. Ik denk wel dat nog veel mensen met mondkapjes zullen zien.

 

 

Ik merk nog niet dat vrijwilligers afhaken omdat we voor het tweede jaar op rij niet kunnen gaan rijden. De betrokkenheid is zó groot dat ik afzeggingen ook niet verwacht. We gaan onze vrijwilligers een extra hart onder de riem steken. Hoe we dat gaan doen kan ik nog niet zeggen. We zijn ook hard aan het werk om met een alternatief voor het corso te komen maar daar ga ik nu geen uitspraken over doen. Dat komt half februari. We zijn heel goed in het neerzetten van het Bloemencorso op de weg maar een ander, misschien digitaal alternatief, is écht een andere tak van sport en daar moeten we heel goed naar kijken. Het moet wel kwalitatief goed zijn anders doen we het niet.

Archieffoto Bloemencorso-Bollenstreek

Als Corona morgen de wereld uit is  dan gaan we overmorgen het corso organiseren! We zijn met zijn allen heel ‘eager’, we willen ontzettend graag rijden. Maar het is ijdele hoop. Je kunt niet te midden van deze crisis, met alle onzekerheden en alle nieuwe Corona-varianten die uitbreken, een grote groep mensen samenbrengen. Wat mij betreft gaan we niet naar het nieuwe normaal maar terug naar het oude normaal. Ik wil weer handen mogen schudden, knuffelen en geen afstand meer hoeven te houden. Als het weer mag dan wil ik mijn familie thuis uitnodigen en een dag later onze vriendengroep. We zijn hecht en willen elkaar graag weer kunnen zien en bijpraten. Daar kijk ik echt naar uit.

Benieuwd naar het alternatief voor het Bloemencorso? Hou de website van het corso in de gaten.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *