Gratis cursussen en nog vier pleegzorgvoordelen

door | nov 7, 2022 | Blog | 0 Reacties

Home » Blog » Gratis cursussen en nog vier pleegzorgvoordelen

In Nederland komen we dit jaar 3500 pleeggezinnen te kort. Om hiervoor aandacht te vragen organiseert Pleegzorg Nederland van 2 tot 9 november de Week van de Pleegzorg. Kinderen opvoeden is hard werken, pleegkinderen opvoeden is kéihard werken, maar pleegzorg kent ook voordelen:

 

Eenzaam? Neem een pleegkind!

Onze pleegdochter stapte bij ons over de drempel, gevolgd door vier hulpverleners. Dat vonden wij wat veel, maar inmiddels is het circus rondom haar nóg verder uitgebreid. Ze heeft, -naast haar vader, moeder, opa’s en oma’s- een voogd, pleegzorgwerker, gezinsbegeleider en therapeut. En dan heeft ze ook nog gewoon twee juffen op school, een zwemjuf, een atletiektrainer, familie en vriendinnetjes die haar allemaal graag zien. De koffie en limonade gaan hier per liter en in onze deurmat vallen gaten.

 

Altijd reuring dankzij een pleegkind

Dankzij de lach-, huil,- en driftbuien van onze kleuter is ons leven nooit meer saai. En zorgt zij niet voor reuring dan doet haar circus dat wel: “We moeten de bezoektijd wijzigen, het komt mij niet meer zo goed uit” zei een hulpverlener ooit terloops in een overleg. We gooien onze werkdagen, kinderopvang en therapie wel even om. Geen probleem joh!

 

Een pleegkind maakt al het normale bijzonder

Mijlpalen zoals leren fietsen en zwemmen zijn leuk, maar halen het niet bij signalen van hechting en vertrouwen. De eerste keer dat onze pleegdochter -bang geworden door een nachtmerrie- bij ons in bed kroop lagen we samen te snikken. Waar andere ouders juichen bij de eerste koprol, een tekening van een koppoter of het zelf aantrekken van een jas vier je als pleegouder mijlpalen zoals het vastpakken van je hand of bij je op schoot kruipen.

 

Iedereen vind je een goed mens

Zeg dat je pleegouder bent en mensen beginnen je spontaan te eren: “oh, hebben jullie een pleegkind? Ik vind dat zó ongelooflijk knap.” Het is onnodig, maar voelt stiekem wel heel fijn. Kleding, speelgoed of oppas? Het komt allemaal spontaan naar je toe rollen. Een pleegkind weiger je niets en die arme pleegouders, die hebben het toch al zo zwaar?

 

Gratis op cursus

Geef het STAP-budget maar aan werknemers, want pleegouders volgen altijd gratis cursussen. De acht bijeenkomsten voor aspirant-pleegouders waren gratis en de vervolgtrainingen over trauma en hechting ook. Maandelijks vallen er uitnodigingen voor zoomsessies en netwerkbijeenkomsten in de bus, begeleid door experts zoals psychologen en therapeuten. Kom daar maar eens om bij je werkgever.

 

Meer weten? Kijk op de website van Pleegzorg Nederland of neem contact op. Ik vertel je graag meer.

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *