Hoe stop ik de cadeau-Tsunami tijdens het bezoek?

door | okt 16, 2023 | Blog | 6 reacties

Home » Blog » Hoe stop ik de cadeau-Tsunami tijdens het bezoek?

‘Oh!’ De wind slaat de Frozen-ballon in mijn gezicht. Ik verlies mijn evenwicht. De fiets wankelt. De Prinses* gilt: “Patty! We vallen!” Mijn rechterknie stokt een centimeter of tien boven het asfalt. De bigshopper, gevuld met cadeautjes, glijdt van mijn stuur en valt in het gras. Smarties rollen de sloot in. Hoe maak ik een einde aan deze cadeau-Tsunami tijdens het bezoek? Wie op een antwoord hoopt stopt maar beter met lezen. Ik heb geen oplossing, jij wel?

 

Karrenvrachten, busladingen, tientonners

Geen woord dekt de lading kleding, cadeaus en snoepgoed die onze kleuter krijgt. Steeds wanneer ik haar ophaal loopt de Prinses* met een stralende lach op mij af: “Patty! Kijk eens!” Onderweg struikelt ze over haar schatten. Mijn gezicht verbergt afkeuring slecht, dus als ze dichterbij komt betrekt haar glimlach: “Vind je het niet mooi?”

 

Terwijl mijn huis dichtslibt, verslechtert de relatie tussen de Prinses* en mij

‘Ik ben Cruella-de-Ville, de partypooper, de boeman die haar geen cadeautjes gunt!’ roep ik uit tegen onze pleegzorgwerker. ‘Hoe leer ik de Prinses* zuinig omgaan met spullen als ze met een vingerknip alles nieuw krijgt? De deur uitgaan is een strijd. De hoeveelheid jassen, schoenen en rugtassen maken het haar onmogelijk te kiezen.’ Een zucht klinkt aan de andere kant van de lijn: ‘Als je een kind moet missen, wil je het tijdens een bezoek graag verwennen. Dat moet je begrijpen.’

 

Maar, ik ben aan het einde van mijn begrip

Twee paar schoenen, twee jassen, twee poppen, vanaf nu geldt de regel: twee is genoeg. Samen met de Prinses* ga ik door al haar spullen heen; welke pop blijft hier? Welke jas gaat weg? We vullen een flinke vuilniszak. Dit gaat naar de kringloop’ zeg ik. “Wat is een kringloop?” vraagt de Prinses*. Mijn uitleg maakt indruk. “Zijn er in Nederland écht kindjes zonder speelgoed?” Ze pakt een aapje en propt ‘m in de zak: “Die mag er ook bij. Voor de arme kindjes.”

 

Spullen wegdoen blijft moeilijk

‘We gaan weer opruimen schat. Ons huis is geen museum’ zeg ik, vlak voor de zomervakantie. Prinses* is boos. Ze stampvoet. Roept dat ik stom ben. Dat het oneerlijk is. Als ze gekalmeerd is reduceren we samen alle laarzen, zwembanden en sleutelhangers tot er enkel duo’s over zijn. Puinruimen. Het hoort bij het (pleeg)ouderschap, net zoals de discussies over schermtijd en het eten van spruitjes.

 

Hoe dam jij de cadeau-Tsunami in? Of heb je de strijd opgegeven? Ik lees je tips graag! Laat hier een berichtje achter.

6 Reacties

 1. Hier zeg ik het gewoon tegen ouder, stop met al die spullen, we passen bijna niet meer in ons huis. Ongelogen 15 rugzakjes zijn er meegekomen in 8 maanden tijd. Voor als ze naar school gaan. Allemaal “rommeltjes”.. Ouder weet ook, wat ik niet meer gebruik gaat naar het pleegouder depot. Want anders groeien we simpelweg dicht.

  Antwoord
  • 15? Ik vond 8 al veel. Wij hebben geen depot in de buurt, anders had ik de spullen zeker daar gebracht!

   Antwoord
 2. Wij hebben een afspraak gemaakt via de voogd, 3x per jaar een cadeautje, verjaardag sint en kerst. En dat was in het begin moeilijk, maar ze zijn er een paar keer op aangesproken en nu werkt het

  Antwoord
  • Daar blijven wij ook over in gesprek Anne, wat fijn dat het bij jullie gelukt is.

   Antwoord
 3. Goed verhaal. Heb ook een hekel aan overdrijven..

  Antwoord
  • Ik ook Gerry!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *