Je leven op internet

door | feb 24, 2022 | Blog | 0 Reacties

Home » Blog » Je leven op internet

‘Kinderen zijn beperkt op TV maar onbeperkt via Internet te zien, de privacywetgeving moet worden aangepast. Dit is de strekking van de scriptie  ‘Je krijgt er zoveel voor terug’ geschreven door Joanne van Gool. De vraag of het schadelijk is jonge kinderen onbeperkt te ‘showen’ laat mij niet los.

 

Pleegzorg

Als mijn partner en ik in 2019 de cursus voor aspirant pleegouder volgen krijgen we een duidelijke boodschap mee. Het delen van foto’s waarop pleegkinderen te zien zijn is uit den boze. ‘Als pleegouder respecteer je de privacy van het kind én de ouders. Wij willen voorkomen dat mensen via jouw social media ontdekken dat hun nichtje, klasgenootje of vriendinnetje in een pleeggezin woont’. Als schrijver deel ik blogs en verhalen over mijn leven. Een pleegkindje gaat een groot deel van mijn leven uitmaken. Hoe moet ik hier online mee omgaan?

 

Afschermen

Tegen familie, kinderopvang en sportclubs zeggen we steeds: ‘Nee, er mogen geen foto’s gedeeld worden’. Ook niet in familie-apps met ooms en tantes. We weten niet waar die foto’s terecht komen. Een moeilijke boodschap, zeker voor de trotse bonus-oma’s en opa’s. Als ik 2021 mijn boek ‘Pech gehad?’ ga afronden is het noodzakelijk om, voor het rondmaken van het verhaal, onze Prinses te noemen. Ik zadelde onze pleegzorgbegeleiders op met een vraag die ze nooit eerder kregen. Met instemming van de ouders mocht het.

 

Eigen keuze

Ons pleegkindje groeit op. Ze voelde zich steeds vaker buitengesloten als er foto’s gemaakt werden waar zij niet op mocht. Toen ze startte met school kruisten we daarom in het foto-toestemmingsvakje ‘ja’ aan. Foto’s delen op social media? Dat doen we niet. Na het lezen van de scriptie van Van Gool ben ik heel blij met deze keuze.

 

Generatie 2000

Niet eerder realiseerde ik mij dat deze generatie (geboren na 2000) opgroeit op Internet. Intieme momenten van deze kinderen worden gedeeld, zelfs al voordat ze geboren zijn. Doen we hier goed aan? Het zal jaren duren voordat we weten welk effect dit heeft. Tot die tijd houden wij ons netjes aan de regels. Als onze Prinses foto’s wil delen zal ze moeten wachten tot ze oud genoeg is dit zelf te doen.

En jij? Deel jij foto’s van jouw kinderen online?

De scriptie van Van Gool lezen kan hier   

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *