Miljonair dankzij pleegvergoeding

door | mei 16, 2022 | Blog | 2 reacties

Home » Blog » Miljonair dankzij pleegvergoeding

Het is pas mei, maar het leek deze week al de nationale week van de pleegzorg. Met de Jojanneke Tapes op tv, een debat in de tweede kamer over uithuisgeplaatste kinderen van gedupeerde toeslagenouders en de Jeugdzorg reorganisatie-aankondiging door staatssecretaris van Ooijen. Aan talkshowtafels en op social media klinkt steeds eenzelfde verwijt: ‘Pleegouders doen het alleen maar voor het geld.’ Ben ik als pleegouder miljonair geworden? Zeker! Ik leg het graag uit.

Pleegvergoeding

De pleegvergoeding is een onkostenvergoeding die noodzakelijke kosten voor eten en onderdak dekt. Voldoende om een kind in leven te houden, onvoldoende als je met een gezin uitstapjes maakt of op vakantie wilt. Kinderopvang of BSO? Dat betaal je zelf. Dit gaven wij afgelopen maand uit:

 

Inkomsten
Pleegvergoeding 604,5
Kosten
Eten, drinken, onderdak 300
Vijf keer zwemles 42,93
VSO 203,16
Sportclub 7,18
Nieuwe schoenen 35
Uitstapjes 25
Totaal 613,27

 

De VSO kost geld, maar rekt ook onze werkdag één uur per dag op. Werkdagen die, sinds onze kleuter naar school gaat, heel kort zijn. Dit was een gemiddelde maand, zonder vakantie of studiedagen waarop ze naar de BSO gaat. Eén hele dag BSO kost ons 124 euro.

Salaris ingeleverd

Pleegouders leveren salaris, pensioen en carrièrekansen in. Dit geldt voor mijzelf en blijkt ook uit dit onderzoek. In 2019 werkte ik tweeëndertig uur, in 2022 twintig uur en sinds kort ben ik zzp’er. Pleegzorg kost ons aan bezoektijd, overleg met hulpverleners en therapie 26 uur per maand. Overleggen met een kleuter om je heen? Dat lukt niet. Therapie in de avond? Kan ook niet. Al die uren maken we dus tijdens kantoortijden. Daarom is dat VSO-uurtje heilig. En omdat geen hulpverlener belt om 08.00 uur is het ook nog eens zestig minuten ongestoord werken.

Betaling in natura

Natuurlijk zijn wij geen pleegvergoeding-miljonairs. Onze schat van een kleuter ‘betaald’ ons uit in kusjes en knuffels. Haar komst veranderde ons leven, rijker en gevulder dan wij ooit konden dromen. Ons werk is minder belangrijk. Kostbare stedentrips en etentjes in restaurants zijn ingeruild voor (bijna) gratis middagen aan het strand en in de zandbak, we eten daarom geen boterham minder.

Ben je pleegouder? Heeft de zorg jou rijkdom gebracht? Ik lees graag je reactie.

2 Reacties

  1. De rijkdom die ik heb overgehouden aan jarenlang pleegouderschap is groot: ik heb ongelofelijk veel geleerd. Ik werd steviger, aanweziger, duidelijker en ik deed ervaring op in het omgaan met heel veel verschillende hulpverleners en andere mensen. Ik mocht elke dag oefenen met ‘moeilijk gedrag’ en ik leerde (vrijwel altijd) rustig te blijven staan ongeacht wat er af en toe op mij afgevuurd werd. Er zijn jonge mensen in mijn leven en in mijn familie gekomen die altijd in mijn leven zullen blijven, dat is bijzonder waardevol.
    De prijs die ik betaalde is hoog. In sommige periodes is de prijs hoger dan de opbrengst. Gelukkig zijn er ook periodes dat ik mag meegenieten van wat er allemaal goed gaat in hun levens. Als zij successen behalen, van wat voor soort dan ook, ben ik zo blij dat de balans weer naar de goede kant doorslaat. Maar mijn god, wat zou ik boeken kunnen schrijven over de rol van voogden en andere hulpverleners in onze levens. Bevoogdend is een woord waarvan ik de herkomst nu heel goed begrijp.

    Antwoord
  2. Het is balanceren op een dun koordje, de dalen zijn diep, de pieken hoog. Ik heb vooral de kleine dingen leren waarderen. Natuurlijk is leren fietsen mooi, maar de eerste keer horen: ´Ik heb genoeg gegeten´, nóg veel mooier. En misschien moet dat boek er maar gewoon gaan komen Annet..!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *