Strijd om de bezorger

door | apr 23, 2022 | Blog | 0 Reacties

Home » Blog » Strijd om de bezorger

Eric Gruijthuijsen, directeur journalistiek bij DPG Media, beloont nieuwe krantenbezorgers met een startbonus van duizend euro als zij zes maanden of langer aan het werk gaan: ‘Wij ondervinden hinder van bezorgdiensten omdat jongeren liever overdag werken´ zegt hij in een radio-interview op NPO1. Waarom is de bezorgbonus niet de oplossing?

Salaris blijft laag

‘Wij betalen een marktconform salaris, vergelijkbaar met de horeca en detailhandel, maar ook die sectoren vinden moeilijk personeel’ aldus Gruijthuijsen. Waarom kiezen mensen niet voor werken in deze sectoren? Juist. De uurlonen zijn te laag. Zie ook dit artikel waarin Edwin Vlek, werkzaam bij FNV horeca, benadrukt dat restaurants en cafés het allerlaagste uurloon uitbetalen.

 

Waardering en erkenning motiveert

Uit talloze onderzoeken blijkt dat erkenning en waardering medewerkers meer motiveert dan salaris. Mijn advies aan Gruijthuijsen? Beloon je bestaande medewerkers met cadeaubonnen, een spaarsysteem of het volgen van een opleiding. Neem een voorbeeld aan Coolblue.

 

Verbeter de arbeidsomstandigheden

Tussen een krantenbezorger in 1950 en 2022 zit geen enkel verschil. Waar bezorgdiensten jaren geleden al elektrische (bak)fietsen kochten voor hun personeel moet je bij DPG nog steeds je eigen fiets meenemen. Wanneer je bagagedrager loslaat, je fietsframe breekt, zorg je zelf voor een vervangende fiets. De krantentas, waar de dikke zaterdageditie nooit helemaal inpast, en waardoor je tussentijds terug naar het depot moet fietsen, krijg je er gratis bij. Kom op, dat kan beter.

 

Waarom toch solliciteren bij DPG?

Met de woorden: ‘Het werk van een krantenbezorger is echt aantrekkelijk’ sluit Gruijthuijsen het interview. Dit is geen call to action. Jammer. Gruijthuijsen maakt ook nog even onbedoeld reclame voor bezorgdiensten: ‘Zij werken ook overdag en je hoeft niet s ’ochtends vroeg door weer en in wind.’ Als oud-krantenbezorger deel ik wel graag redenen om te kiezen voor een bijbaan als krantenbezorger:

  • je werkt 1.5u per dag, zaterdag en zondag blijven vrij;
  • ik vond het prachtig om te bezorgen in vers gevallen sneeuw;
  • je leest gratis de krant;
  • omdat je werkt terwijl de rest van Nederland nog slaapt, is bezorgen altijd te combineren met school en stage.

Tot slot, nog een laatste tip. In 2020 gingen 94.000 werknemers met pensioen. Duizenden mensen die fit zijn, nog kranten lezen én dagbesteding zoeken. Kortom DPG, richt je op senioren. Adverteer in seniorenbladen, investeer in elektrische fietsen en het bezorgerstekort lost vanzelf op.

Luister hier het interview met Gruijthuijsen terug.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *