Pleegzorgen en werken. Wat had ik vooraf dolgraag geweten?

door | apr 17, 2023 | Blog | 2 reacties

Home » Blog » Pleegzorgen en werken. Wat had ik vooraf dolgraag geweten?

Met een parttime baan, wettelijk pleegzorgverlof en een begripvolle werkgever dacht ik dat pleegzorg en werk te combineren viel. Ik weet nu: de combinatie is te doen, als je het tenminste zelf goed regelt. Vijf tips om pleegzorg en betaald werk te combineren.

“Hoe lang gaat dat verlof van jou eigenlijk duren?”

Deze vraag voelde, na negen jaar IVF-ellende en één jaar pleegzorgvoorbereiding, als een mes in mijn rug. Niet iedereen applaudisseert voor pleegouders, merkte ik toen. Ik had recht op pleegzorgverlof, dus dat nam ik op. Daarin had ik 100% gelijk, ik was alleen vergeten afspraken te maken met mijn werkgever. Dus, terwijl mijn leven overhoop lag omdat ik ineens een peuter in huis had, moest ik ook nog met mijn werkgever in gesprek. Daar zat ik niet op te wachten. Dat had ik veel eerder kunnen en moeten doen.

“Moet ik hiervoor thuisblijven?”

Die eerste drie maanden pleegzorg waren wittebroodsweken. Bezoekregelingen, overleg met hulpverleners, gezinsbegeleiding en therapie? Dat was allemaal nog ver, ver weg. De peuter gedroeg zich voorbeeldig. Die eerste dagen zaten Paul en ik naast elkaar op de bank naar een spelend kind te kijken. Ze leek ons helemaal niet nodig te hebben. Uit angst weggestuurd te worden gedragen pleegkinderen zich die eerste weken als engeltjes. Maar, daar komt een einde aan. Echt.

“Nauwelijks tijd voor ontbijt, laat staan voor werk”

‘Eens even kijken: groot overleg op maandagochtend, dinsdagmiddag bezoek, woensdagmiddag vrij van school, donderdagochtend therapie en vrijdag een studiedag -dus vrij- van school.’ De wittebroodsweken maakten plaats voor weken waarin nauwelijks tijd was voor ontbijt, laat staan voor werk. De bezoekregeling ging van start. Dat kostte tijd. De problematiek van onze Prinses* werd duidelijk, overleg met hulpverleners en het startten van therapie werd noodzakelijk. Al deze afspraken vielen onder werktijd. Altijd. Iedere begeleider, hulpverlener of therapeut werkte parttime waardoor iedere afspraak een legpuzzel werd die je samen moest zien te leggen.

Teruglezend had ik graag geweten dat:

  1. afspraken met je werkgever maken over werktijden, thuiswerken en aanwezigheid een must is;
  2. fulltime werk en fulltime pleegzorg onmogelijk is;
  3. flexibele werktijden noodzakelijk zijn;
  4. je verlof gespreid in moet zetten. Neem niet alles in één keer op;
  5. de pleegzorgvergoeding niet kostendekkend is voor kinderopvang, voorschoolse- of naschoolse opvang. De Nederlandse Vereniging Pleegzorg (NVP) werkt aan een oplossing, zie ook dit artikel.

 

Hoe combineer jij werk en pleegzorg? Laat het weten

 

________________________________________________________

Patty Zoet (39) is freelance tekstschrijver, fulltime pleegmoeder voor Prinses* en samenwonend met Paul. Houdt van Leiden, Agapornissen en plaids, allergisch voor vergaderingen, wachtrijen en kou.

2 Reacties

  1. Beste Patty,

    O, hoe herkenbaar dit verhaal1
    Ondergetekende en echtgenoot waren pleegouders van 2 pleegkinderen. Hoewel we ons hadden voorbereid op pittige jaren was de realiteit vele malen heftiger (natuurlijk waren er ook fijne momenten)
    We hebben te maken gehad met totaal onaangepast zich alsmaar verergend gedrag en uiteindelijk is de zorg na 12 en 13 jaar op mijn verzoek gestopt vanwege gewelddadigheid en bedreigingen, kortom ernstig huiselijk geweld.
    Ik heb jaren nodig gehad om hiervan bij te komen. Ondertussen nader ik de pensioengerechtigde leeftijd en word ik geconfronteerd met veel te weinig pensioen. De onmogelijkheid destijds om regelmatig te werken vanwege de zich herhalende crisissen heeft hiertoe geleid. Daarnaast mijn rotsvaste overtuiging: pleegkinderen ‘doe je niet weg’, hoe moeilijk ook. Met deze onbaatzuchtige houding heb ik mezelf ernstig tekort gedaan. De jongste, inmiddels 6 jaar uit huis, heeft weer toenadering gezocht. Hij verklaarde dat wij hem al die jaren een echt thuis hebben gegeven en dat hij uiteindelijk veel baat heeft gehad bij onze consequente opvoeding. Een enorme opsteker die mij ongelooflijk heeft ontroerd. Maar goed, de financiën blijven me zorgen baren. Was er maar zoiets als een schadeloosstelling bij dergelijke situaties.

    Antwoord
  2. Phoe! Wat heftig Angie! Heb je dit al eens aangekaart bij de NVP? Jij (en ik over tientallen jaren ook) zijn niet de enigen die dit overkomt, driekwart van de pleegouders gaat minder werken na de start van pleegzorg.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *