Speeltuinjagen in eigen stad

door | aug 14, 2023 | Blog | 0 Reacties

Home » Blog » Speeltuinjagen in eigen stad

Het is de laatste week van de zomervakantie. Alle vriendinnetjes zijn elders, spellen zijn gespeeld en het Lego gebouwd, kortom, de Prinses* verveelt zich. Voor het indoor zwembad is het te warm, voor het buitenzwemmen te fris. Ik zeg haar: ‘Pak je schoenen, we gaan speeltuinjagen!’ Voor €3,75 hadden we de hele dag plezier. Laat ons dagje uit ook jou inspireren.

 

Eerste stop: Merenwijk

‘Kijk! Daar is een speeltuin!’ gilt onze prinses zodra we de straat uitfietsen. De definitie van een speeltuin is wat groot, zo blijkt. Onze straatspeeltuin -één schommel, één wipkip- is niet wat ik bedoel. ‘We zoeken een speeltuin met een hek erom’ zeg ik. En een hek, dat vinden we. Vijfhonderd meter verderop, bij speeltuin Merendroom. Het is dicht, zoals heel vaak door een gebrek aan vrijwilligers.

 

Tweede stop: Noorderkwartier

We stappen weer op en fietsen naar de Kooi. Speeltuin Noorderkwartier blijkt open. In de speeltuin speelt één meisje. Helemaal alleen. ‘Mijn papa heeft de sleutel’ zegt ze. Klinkt logisch. De dames rennen weg richting glijbaan, ik neem plaats op een houten bankje. Het is krekeltjes-stil in deze mooie speeltuin. Waar zijn alle kinderen? Verveeld spoor ik onze kleuter een half uurtje later aan verder te fietsen: ‘Er zijn nog meer speeltuinen!’

 

Derde stop: Zuiderkwartier

Waterspeeltuin De Doorbraak is een logische volgende keus, fietsend vanuit noord, maar omdat we daar stamgasten zijn slaan we die vandaag over. Via de Zijlsingel en de Thorbeckestraat komen we uit bij speeltuin Zuiderkwartier in de Anjelierstraat. ‘Deze speeltuin is dicht’ concludeert de Prinses*, kijkend door het traliehek. We zien niemand en de ingang is onvindbaar. Jammer. De speeltuin ziet er, met een trein en loopfietsjes, heel leuk uit.

 

Vierde stop: De Vijf Hoven

We fietsen door de Hoflaan als de Prinses ineens roept: ‘Kijk een speeltuin! Mét een hek! Wel een beetje raar hek’ voegt ze eraan toe. Dat klopt. Het terrein is afgezet met bouwhekken. In de nieuwjaarsnacht van 2022 brandde het clubgebouwtje van speeltuinvereniging De Vijf Hoven, af. De speeltoestellen bleven staan. Het terrein oogt troosteloos. Overal ligt zwerfvuil en in de zandhuisjes hangt spinrag. Na één rondje kabelbaan heeft onzekleuter het wel gezien. ‘Wie vindt dat nou leuk, brand maken in een speeltuin?’ moppert ze.

 

Vijfde stop: Westerkwartier

‘Hebben we alle speeltuinen al gehad? Ik heb dorst.’ Ik opper om Speeltuin Westerkwartier te proberen. Na een kwartier ronddwalen – de ingang aan de Ten Katestraat is goed verborgen- stappen we aarzelend naar binnen. Achter het clubgebouwtje schuilt een werkelijk prachtige speeltuin, compleet met zwembad. ‘Wauw!’ zeggen we in koor. De Prinses* spurt weg richting glijbaan, ik vlij mezelf in een stoel op het terras. Hoe kan ik deze prachtplek hebben gemist? Is dit zo’n  pareltje wat Leidenaren onder elkaar verborgen houden?

 

Terug naar huis

Drie uur later en €3,75 -entree, koffie en een raketje- armer, staan we weer buiten. We fietsen terug naar onze eigen habitat, zeven kilometer verderop. Onderweg verzucht de Prinses*: ‘Dit was de állermooiste dag van de vakantie.’

 

Weet jij nog een leuke speeltuin in Leiden? Laat het weten!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *