Stressvrij het nieuwe schooljaar in dankzij deze vier tips

door | aug 17, 2023 | Blog | 2 reacties

Home » Blog » Stressvrij het nieuwe schooljaar in dankzij deze vier tips

Oh, wat kijkt onze Prinses* uit naar volgend schooljaar. Groep drie –eindelijk echt leren lezen en schrijven’- lonkt. Maar, het is ook reuzespannend. Wiebelend, nagelbijtend, heen-en-weer-springend gaan we de laatste dagen van de zomervakantie in. Afleiding. Dat hebben we nodig. Ook zo’n stuiterbal in huis? Laat deze tips jou inspireren.

 

‘Oh! De juf moet de tafels nog goed zetten!’

Iedere dag gluren we even door het raam van het klaslokaal. Hoewel juf zich niet laat zien, verandert er steeds weer iets die laatste dagen. De neergekwakte tafels en stoelen –één dag voor de vakantie moest het meubilair van het ene gebouw naar het andere- staan ineens weer in groepjes, de boekenkast is ingeruimd en, misschien wel het belangrijkste, de naamkaartjes hangen weer naast de deur. De Prinses* spot haar eigen naam en juicht: ‘Mijn naam staat er ook bij!’ Ze is gerustgesteld. Ze is welkom op school.

 

‘Wat doet mijn broodtrommel in de wasmachine?’

Ik snor alle schoolspullen – broodtrommel, gymkleding, drinkfles, rugzak- op en verstop de items op de gekste plekken in huis. Aan Prinses* de taak alles terug te vinden. Haar broodtrommel ligt in de wasmachine, pop heeft gymkleding aan en haar rugzak hangt in de appelboom. Prinses* vindt het hilarisch. Na de zoektocht ligt alles op tafel. Tijd om te testen! Lekt de drinkfles? Past de gymkleding nog? Tenslotte ruimen we alles op waar het hoort. Zo visualiseren we haar terugkeer naar school.

 

Skaten, fietsen & skippyballen

De Prinses* moet veel bewegen om haar zenuwen kwijt te raken. Om haar te stimuleren, ze beweegt graag, maar nooit op commando, maak ik voor haar een beweegbingo. Die laatste vakantieweek moet ze hardlopen, fietsen, skaten, skippyballen, koppeltjeduikelen, steppen en touwtjespringen. Iedere dag één onderdeel. Kaart vol? Dan krijgt ze een verrassing.

 

Einde-vakantie-pannenkoeken

Het laatste weekend van de vakantie nodigt de Prinses* haar vriendinnetjes uit om pannenkoeken te komen eten. Het is lekker, het is leuk om elkaar weer te zien en het neemt stress –‘D. wil nog steeds mijn vriendinnetje zijn Patty!’- stress weg. Aan tafel vertellen de dames honderduit over hun vakanties, iets waar in de klas, met 25 anderen, veel minder tijd voor is. Het pannenkoeken eten is een ritueel en een ijkpunt: daarna is de vakantie écht voorbij.

 

Wat doe jij ter voorbereiding op het nieuwe schooljaar? Laat een reactie achter, dat vind ik leuk.

 

2 Reacties

 1. Hoi Patty , bij ons was er altijd “Bouwdorp” een kindervakantieweek waarin de kinderen hun eigen houten hut met vrienden/ vriendinnen en een paar behulpzame ouders konden bouwen. Ze waren daar de tot woensdag mee bezig en daarna waren er verschillende activiteiten op het terrein.
  Als afsluiting mochten de kinderen een nachtje in de hut slapen .
  Volgende dag gingen ze in de loop van de ochtend na het ontbijt weer naar huis .
  Dan nog 1 nachtje thuis slapen en dan naar school.

  Antwoord
 2. Jij had al die stress natuurlijk x2. Petje af!
  Wij hebben in Leiden ook bouwdorp, maar Prinses* moet nog twee jaartjes wachten tot ze mee mag doen.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *