Verveeld verveelder verveeldst, tips tegen verveling in de zomervakantie

door | jul 4, 2022 | Blog | 0 Reacties

Home » Blog » Verveeld verveelder verveeldst, tips tegen verveling in de zomervakantie

‘Ik verveeheeel me!’ klaagt de Prinses

“Verveling maakt kinderen creatief toch?”

– Prinses rolt over de vloer –

‘Als dat zo is wordt ze vast marketeer bij Bol.’

 

Nog één week en dan is het zomervakantie. Dag structuur, rust en regelmaat, hallo verveling! Hoe kom je deze weken door met beperkte schermtijd?

Opgepast! Dit artikel bevlekt elk hagelwit humeur. ‘In een stimulerende omgeving vervelen jeugdigen zich niet zo snel en is er weinig kans op negatief aandacht vragen en vervelend gedrag.’ Kortom, het is je eigen schuld als je kroost zich verveelt en zeurt. Wat nu? Sprinten naar de speelgoedwinkel?

Van vervelen leren kinderen denken in oplossingen, stop dus met entertainen. Dit verveelvoordeel, en nog vier andere, staan in dit blog op de website Ouders van nu. Een anti-verveellijst maken? Samen stomme dingen bedenken die jullie niet gaan doen? Laat zitten! Ouders, zak lekker onderuit. Dit wordt een relaxvakantie. Anti-zeur-oordopjes in, genieten maar.

Zoals zo vaak is de waarheid niet wit-zwart, eerder regenboogmix.

Inge van de Weeghe, pleegmoeder en blogger, nuanceert. ‘Als de verveling geen oorzaak kent helpt verveling kinderen ontspannen. Je kroost 24/7 entertainen? Onnodig.’ Waar je bij kinderen die gezond opgroeien de oorzaak van verveling vindt in vermoeidheid of onuitdagend speelgoed zijn de oorzaken bij pleegkinderen anders. Opgroeien in een huis met onrust, geweld en ruzie maakt deze kinderen angstig en hyperalert. Opgaan in spel? Dat lukt zelden. Ze houden alles in de gaten. Circa tachtig procent van de pleegkinderen ontwikkelt een hechtingsstoornis.

Onveilig gehecht of niet, verveelbuien zijn onontkoombaar. Dit stappenplan helpt:

  • Kent de verveling een reden? Laat het kind uitleggen of aanwijzen hoe het zich voelt. Bijvoorbeeld met deze emotie-magneetjes. Is het kind boos, angstig of verdrietig? Dan lukt alleen spelen niet. Hoe vervelend ook, pushen werkt averechts. Ga naar buiten, beweeg, lees voor of zet een luisterboek aan.
  • Geen reden? Geef het kind keuzes: ‘Je vind het lastig om speelgoed te kiezen? Ik geef je twee keuzes: knutselen of Duplo? Kiest het kind niet, dan kies jij.
  • Zet een timer: ‘Ik zet een wekker, als ‘ie afgaat spelen we weer samen.’ Dit klokje bijvoorbeeld is geschikt voor jonge kinderen. De rode kleur geeft aan hoeveel tijd er nog resteert.

Plat op de grond gaan liggen en op hulp wachten is een optie als deze tips onbruikbaar blijken. Of toch een schermpje aanzetten.

Lieve ouders, sterkte. Over zes weken gaat de school weer open.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *