Waarom mama´s geen kranten lezen

door | jan 16, 2023 | Blog | 2 reacties

Home » Blog » Waarom mama´s geen kranten lezen

‘Gemiddeld zitten ouders drie uur per dag op hun mobiel’ citeert mijn lief de Volkskrant. ‘Dat haal jij makkelijk.’ Ik trek mijn wenkbrauwen op en zeg: “Weet je hoe dat komt? Als ik op mijn mobiel zit laten jullie mij met rust, als ik krant lees vragen jullie altijd aandacht.”

Zaterdagmiddag, eettafel, lunch en drie personen in de leeftijd tussen de vijf en 39 met een voor die middag lege agenda. Op tafel ligt de Volkskrant. Je ziet het voor je? Goed. Ik zit aan diezelfde tafel. Mijn houding -voorovergebogen, geconcentreerd, handen om mijn Teigetjestheekop gevouwen- lijkt onuitnodigend, maar daar trekt onze Prinses zich niets van aan. Ze buigt zich over de krant, ziet het gezicht van Eva Hoeke en zegt: ‘Die mevrouw vind jij leuk he? Daar heb jij toch les van gehad? Waar gaat het verhaaltje over?’

Ik moet ook plassen! Klinkt het vervolgens uit de woonkamer

Na nog drie vragen sla ik de krant dicht. Dan maar verder lezen op een andere locatie. De WC lijkt mij goed. Eén alinea ben ik in het kleine kamertje onderweg als ik hoor: “Patty? Waar is Patty? Zit ze op de WC?” De Prinses doet de wc-deur open en direct weer dicht. “Patty zit op de wc met de krant. Dat is echt raar!” roept ze door de gang. Ik hoor mijn lief opstaan. Hij sloft door de gang en opent de deur: ‘Wat doe jij nou? De krant lezen? Blijf je daar nog lang zitten? Heel vreemd dit.’ Hij sluit weer de deur.

‘Ik moet ook plassen!’ klinkt het vervolgens uit de woonkamer.

Met een zucht leg ik de krant opzij. Een ander tijdstip dan maar? Die avond, als De Prinses slaapt en mijn lief elders is, waag ik poging nummer drie. Twee regels. Ik lees twee regels als onze Agapornis Fred besluit dat hij ook wil lezen. Hij landt op mijn vinger en hapt in het papier. Ik zeg: ‘Fred, kom op. Fred, niet doen. Fred neehee, ik wil dat nog lezen.’ Na een kwartier geef ik het op en leg de krant weg. Fred klimt naar mijn schouder en knarst tevreden. Aandacht! Missie volbracht.

Een andere dag dan? Op maandagochtend het weekendnieuws lezen kan toch nog best? Die ochtend zit ik opnieuw aan tafel. Ik ben alleen, een kop thee onder handbereik. Wie doet mij wat? Nou, ikzelf. Een klein stemmetje achterin het hoofd zegt: ‘Hé, zou jij niet eens aan het werk gaan? Beetje de krant zitten lezen? Artikel X is nog niet af, Y is nog niet teruggebeld en wat denk je van die vier onbeantwoorde mailtjes?

Ik sta op en gooi de krant bij het oud papier.

Mama´s, lezen jullie een krant? Hoe dan? Tips zijn welkom!

2 Reacties

  1. Deed dat toch vooral ‘s avonds met kinderen in bed

    Antwoord
    • Ha Gerry, had jij dan geen vogel, hond of kat die aandacht kwam opeisen?

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *