Waarom pleegouders geen oppas willen (en wat je wel kunt doen!)

door | mei 14, 2024 | Blog | 5 reacties

Home » Blog » Waarom pleegouders geen oppas willen (en wat je wel kunt doen!)

Prinses* is zo’n leuk kind, daar wil iedereen wel een avondje op passen. Zo! Dat is fijn denk jij. Maar, omdat ze behalve opa en oma geen enkele andere oppas accepteert moet ik ieder aanbod afslaan. Teleurgesteld druipt de ander af. En ik? Ik blijf achter met duizend dingen die ik wel zou kunnen, maar nooit zal durven vragen. Herkenbaar pleegouder?

 

Jouw oppasaanbod is superlief, maar ongeschikt. Waarom?

Waar 95% van de kinderen inderdaad stopt met huilen zodra ouders vertrokken zijn geldt dit voor pleegkinderen niet. Trauma, hechtingsproblematiek en angst zorgen ervoor dat ze gewoonweg niet geloven dat pleegouders terugkeren na een avondje uit. En geef ze eens ongelijk. Ze zijn weggehaald bij hun ouders, wie zegt hen dat dit met pleegouders ook niet gaat gebeuren? Gevolg is dat pleegkind huilt, schreeuwt of wakker ligt. En dat wil niemand.

 

Ok. Exit oppas dus. Met deze 4 dingen maak je pleegouders wel blij!

 

Klusjes doen in huis

Wat hád ik graag iemand gehad om klusjes aan over te dragen. Niet uit luiheid, maar omdat ik simpelweg de energie niet had. Dit voorjaar hebben wij, voor het eerst in vier jaar, een algen-vrij terras, een gesnoeide heg en een opgeruimde schuur. Eerder lukte dit, omdat Prinses* continue aandacht vroeg, écht niet. Mensen zeiden: “Je heg wordt te groot”, waar ik: “waar is de snoeischaar?” nodig had.

 

Chaperonneneren

Een dagje uit vraagt héél veel van pleegkinderen én pleegouders. Je hebt als pleegouder bij voorbaat al spijt. Het kind slaapt niet van de spanning, het stelt dagenlang honderdduizend vragen, het broekplast, bijt nagels of trekt haren uit. Hoe fijn is het dan om een chaperonne te hebben die het kind afleidt in de auto, koffie haalt of meegaat van de glijbaan?

 

Wees een suikertante (of oom)

‘Eigen’ kinderen van pleegouders leveren flink aandacht in als hun ouders kiezen voor pleegzorg. Als het pleegouders niet lukt hen één-op-één tijd te bieden werp jezelf dan op als suikertante of -oom. Neem ze mee naar speeltuin, winkelcentrum of een ander uitje.

 

Chauffeuren

Een logistieke nachtmerrie is het wanneer je het ‘pleegzorgleven’ –bezoekregelingen, therapie, afspraken met hulpverleners- probeert te combineren met een ‘gewoon’ leven, wat bestaat uit werk, sport en BSO. Pleegouders help je enorm door jezelf aan te bieden als chauffeur. Zijn jouw wekelijkse ‘moetjes’ zoals zwemles of training te combineren met jouw eigen kinderen of andere afspraken? De beloning is dubbeldik: je maakt pleegouders blij én je krijgt een vergoeding vanuit de pleegzorgorganisatie.

 

Er is vast meer! Kom maar op pleegouders, wat maakt jou blij? Laat een reactie hieronder achter of via de mail.

 

5 Reacties

  1. Begrip voor pleegkinderen en hun angsten

    Antwoord
  2. Ik begrijp heel goed dat oppas door opa en oma (meer dan) genoeg is voor het pleegkind.
    Ook niet-pleegkinderen kunnen heel gevoelig zijn voor wie ‘op ze past’. En geef ze eens ongelijk..

    Antwoord
  3. Inderdaad een vast gezicht voor het kind
    En dan inderdaad voor het rijden van bezoekregeling of oppassen als pleegouder belangrijk afspraken heeft in het ziekenhuis of huisarts of een kapper zo dat pl kind niet mee hoeft.

    Antwoord
  4. Wat mij helpt is dat anderen hun rollende ogen ‘inslikken’ als onze puber- pleegdochter onopgevoed reageert. Ze is nog maar 2 jaar bij ons en we doen echt ons best.
    Wij kiezen onze prioriteiten in de opvoeding en deze hoort er nu even niet bij.

    Antwoord
    • Oh die ogen Bianca. Herkenbaar! Proberen maar zoveel mogelijk te negeren, hoe lastig ook…

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *