Waarom zelfzorg bullshit is

door | jun 13, 2023 | Blog | 4 reacties

Home » Blog » Waarom zelfzorg bullshit is

Voel jij je oververmoeid, uitgewrongen, overvraagd? Dat is mooi je eigen schuld pleegouder! Je neemt te weinig tijd voor jezelf. Zelfzorg, me time of -oh gruwel- mommy time is dé oplossing voor pleegouders die ten onder gaan aan de eisen van hun (pleeg)kroost. Kies voor jezelf. Ga sporten, plan een dagje sauna of boek een manicure. En oh wonder, dan kun jij er weer tegen! Geloof je het zelf? Zelfzorg kost tijd, energie en geld. Stop er dus vandaag nog mee. Waarom?

 

 Allereerst, de tijd die jij hebt voor zelfzorg is te kort

Psychologe Fanya Verhenne onderzocht hoeveel vakantiedagen je nodig hebt om écht uit te rusten. Zij concludeert dat stress verdwijnt op vakantiedag nummer acht. Dat is 192 uur na het dichtklappen van je laptop! Nu ben ik bijzonder slecht in rekenen, maar zelfs ík snap dat een manicure van een half uurtje dus veel te kort is om stress te verdrijven.

 

Het effect van zelfzorg vervliegt sneller dan ammoniak

Het effect van een vakantie -ontspanning, toename van energie en geluk- houdt maximaal vier weken aan. Thuis, in je oude leef- en werkomgeving, komen alle gevoelens die je had vóór de vakantie weer terug. Als het effect van vakantie al zo kort is, wat is dan het effect van één uurtje sporten?

 

Zelfzorg is een vlucht

Je verlaat je huis in de verwachting dat het elders leuker, gezelliger of meer ontspannen is toch? En met een beetje geluk is dat ook echt zo. Eenmaal weer thuis struikel je over het speelgoed en staan de vingerafdrukken van de pindakaas op je keukenkasten. Alle stress waait direct weer in je gezicht. Kortom, zelfzorg is een vlucht uit de realiteit.

 

Zelfzorg is nóg taak op je to-do list

Neem een dagje sauna als voorbeeld. Wat heb je daarvoor nodig? Een locatie, datum, tijdstip, geld, oppas én gezelschap. En dat moet jij dus allemaal regelen. Pfff je bent al moe bij de gedachte. Áls dan alles geregeld is zegt de oppas af, is het studiedag of sluit de sauna wegens legionella. Al dat geregel, is dat de ontspanning waard?

 

Wat helpt wél? Verlaag je eisen, verhoog je rust

Als jij vaker uitgewrongen wordt dan de vaatdoeken in je keuken dan is dat natuurlijk een teken. De eisen van je omgeving -je draaglast- is te hoog. Je draagkracht – ontspanning en rust- daarentegen is te laag. Hoe los je dit op? Je agenda volstouwen met zogenaamd `leuke’ activiteiten? Of kies je voor oplossingen die meer dan een uurtje energie opleveren?  Een schoonmaker, weekend-pleeggezin of het laten bezorgen van de boodschappen bijvoorbeeld. Wie weet, hou je zelfs energie over om iets leuks te gaan doen. Maar Patty? Mijn afspraken bij de manicure, kapper en sauna dan? Nou, dat blijf je uiteraard doen, maar alleen omdat je het leuk vindt. Jouw gevoel uitgewrongen en overvraagd te worden, dát lost het niet op.

 

Hoe verhoog jij vandaag nog je draagkracht? Laat hier een reactie achter.

 

4 Reacties

 1. Zo herkenbaar!
  Wij vergoten onze draagkracht als gezinshuisouders met een schoonmaak hulp, diepvries maaltijden, en online winkelen!
  Verder hebben we een klein maar fijn netwerk! zoals lieve buren die ook opletten dat onze kinderen niet de kruising op rennen, een super geduldige kapster, en een paar lieve vrienden! Die snappen dat wij niet naar heel moeilijk de deur uit kunnen (gezinshuis voor kinderen met een meervoudige beperking) en daarom af toe naar ons toe komen om grote mensen gesprekken te voeren!

  Antwoord
  • Joyce, wat fijn om zo´n netwerk te hebben! Online winkelen is ook echt een uitkomst. Ik snap niet hoe andere ouders dat doen, kleding kopen met kleine kinderen…

   Antwoord
 2. Lekker in m’n bed met een serie aan,iets lekkers erbij, op ons gemak ontbijten in bed(doen we elke dag ,laat of niet te laat dan is t toch al laat🥴) kamer ander kleurtje geven super satisfying als je je muur ziet veranderen in een andere kleur🥰 uitgebreid in bad maskertje ,beetje schubben heerlijk en dit alles gewoon in ons eigen huis we love it🪄

  Antwoord
  • Ik hoor ´t al Simone, ik moet bij jou op stage!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *