Op vakantie met een pleegkind deel 1: wat moet je regelen?

door | jun 27, 2023 | Blog | 0 Reacties

Home » Blog » Op vakantie met een pleegkind deel 1: wat moet je regelen?

Onze eerste vakantie met zijn drieën was een ramp. Huilend reden we met zijn allen het terrein af. Vakantie vieren met een pleegkind vraagt om voorbereiding. Inmiddels hebben we een vakantie-modus gevonden die werkt voor ons allemaal. Dat gun ik jou ook. In drie blogs deel ik graag mijn tips met je. Dit is deel één: wat moet je allemaal regelen?

Toestemming

Een biologisch kind zet je achterin de auto en je vertrekt. Om een pleegkind -tot de leeftijd van achttien jaar- mee te nemen heb je toestemming nodig van de persoon met het ouderlijk gezag. Dit kunnen de ouders zijn, maar ook de jeugdbeschermer. Zij tekenen een toestemmingsformulier, neem dit ook mee op reis. Formeel heb je voor een vakantie in Nederland geen toestemming nodig, maar wij geven iedere vakantie door. Ik vind dat degene die het gezag heeft -en dus verantwoordelijk is- altijd moet weten waar het kind is.

Reisdocument

Een reisdocument regelen zoals een paspoort of identiteitskaart kost iedereen tijd, maar voor een pleegkind nog meer. Wacht daarom niet tot je vakantie, begin vandaag nog met de aanvraag. Is het kind jonger dan twaalf? Dan heb je toestemming van de persoon met gezag nodig. In ons geval moest ik samen met Prinses*, haar moeder en een begeleider voor de aanvraag én voor het afhalen naar het gemeentehuis. Dat was een lastige en tijdrovende logistieke puzzel.

Pleegzorgcontract

Neem een kopie mee van je pleegzorgcontract waaruit blijkt dat je erkend pleegouder bent. Ga je naar het buitenland? Zorg voor een vertaling met originele handtekeningen.

Zorgverzekering

Hoe is jouw pleegkind verzekerd? Is het verzekerd voor ziektekosten en ongevallen in het buitenland? Zoek dit uit. Zorg dat je het pasje van het pleegkind krijgt.

Reisverzekering

Vraag na bij je reisverzekering of het pleegkind bij jou op de polis bijgeschreven kan worden of dat het apart afsluiten van een verzekering nodig is.

Medicatie

Heb je voldoende medicatie op voorraad? Is een medicijnpaspoort nodig om de medicatie mee te nemen de grens over? Vraag dit na bij je huisarts en apotheek.

Samenwerken

Jij gaat op vakantie met je pleegkind. Hierdoor vallen bezoek en belmomenten uit.  Voor jou is dat logisch, voor ouders is het pijnlijk. Overval ouders niet en werk samen. Hoe doe je dat? Geef je vakanties door, leg uit wat je gaat doen en laat foto’s zien. Maak afspraken over bezoek- en belmomenten. Onze Prinses* koopt samen met haar ouders spulletjes die ze tijdens de vakantie nodig heeft. Dit vinden ze allebei leuk. Tijdens vakanties bellen we niet, maar sturen we extra foto’s en filmpjes.

En jij? Wat regel jij allemaal voordat je op vakantie gaat? Laat het weten!

Dit blog is deel van een drieluik. Lees hier deel 2 en deel 3.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *